Łubin czy kukurydza ?

W tym wpisie porównam najpopularniejsze ziarno używane w wędkarstwie, którym oczywiście jest kukurydza, z łubinem – mniej popularnym, lecz również bardzo skutecznym.

Łubin odmiana słodka

Kukurydza jest stosowana we wszystkich metodach połowu ryb spokojnego żeru tzw białorybu.  Na rynku występuję wiele gatunków kukurydzy jak również jej kolorów. W wędkarstwie najczęściej stosowana jest kukurydza koloru żółtego. Jej popularność wynika z bardzo łatwej dostępności i niskiej ceny. Uprawa kukurydzy nie posiada dużych wymaganiach glebowych, chociaż uprawiając ją w glebach typu less czy czarnoziem można uzyskać wyższe plony.

Kukurydza po ugotowaniu

Nas wędkarzy interesuje jednak bardziej jej smak i wartości odżywcze. Początkujący wędkarze lub osoby, które nie mają rozeznania w gatunkach tego zboża mogą mieć problem z wyborem odpowiedniego rodzaju kukurydzy do ugotowania. Zły wybór może skutkować problemami związanymi z  wydłużonym czasem jej gotowania czy słabym pęcznieniem co jest związane z wielkością jakie osiągnie ziarno po ugotowaniu. Te argumenty warto wziąć pod uwagę zastanawiając się czy gotować kuku samemu, czy kupić ugotowane, zapakowane próżniowo co gwarantuje świeżość ziarna. Wartości odżywcze w kukurydzy przedstawiają się średnio w rozkładzie: białko 9 %, węglowodany 24 %, tłuszcz 2 %, pozostałe to woda, popiół i inne składniki. Te liczby przydadzą się jak będziemy je porównywać z ziarnem, które opiszę w następnym akapicie.

Łubin – okrągłe, matowe ziarna o granulacji około 8 mm. Podobnie jak kukurydza nie ma dużych wymaganiach glebowych. W wędkarstwie najbardziej pożądane są jego słodkie odmiany. Po ugotowaniu nie zwiększa on bardzo swoich rozmiarów. Nieodpowiednio ugotowany może pękać co uniemożliwia założenie go na włos. Wartości odżywcze łubinu średnio rozkładają się: biało 36 %(czasem znacznie więcej), węglowodany 22 %, tłuszcze 2 %.

Miks łubin konopie – po ugotowaniu

Przechodząc do podsumowania zacznę od porównania zawartości białka w opisywanych ziarnach. Tego zdecydowanie więcej jest w łubinie. Mając tę wiedzę, warto stosować łubin podczas wypraw wędkarskich, zwłaszcza gdy chcemy przez dłuższy okres czasu nęcić łowisko, bądź punktowo użyć ziaren wyróżniających się od innych zanęt i przynęt swoją zawartością białka. Głodne karpie po wpłynięciu w nęcisko zjedzą bardzo wartościowy i pożywny pokarm i będą ją regularnie odwiedzać. Łubin warto używać razem z innymi ziarnami, np. konopiami, które dobrze wpływają na trawienie u ryb. Argumentami, które przemawiają za używaniem kukurydzy jest jej niższa cena, oraz popularność w jej używaniu. Wszystkie ryby znają ten smak bardzo dobrze, dlatego bardzo szybko i chętnie zjadają kukurydzę.

Połamania
Mateusz Nowak

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *